Vervolg ontdekkingsreis “ Beter beleggen dan de bank”

Als blog-gast hebben we deze keer een bijdrage van Fred Groen, ambassador van Beter beleggen dan de bank.

Na eerdere ervaringen te hebben opgeschreven dit jaar rondom mijn beleggingsportefeuilles met hoog dividend fondsen in de VS nu een update in november 2020. Zoals eerder ook al gemeld is het zaak in turbulente tijden rustig te blijven en geen emotionele besluiten te nemen waar je later altijd spijt van krijgt.

Focus nog eens een keer op de bedoeling van je opgebouwde beleggingsportefeuille en de langere beleggingshorizon. Je belegt immers niet alleen voor vandaag, maar ook voor de toekomst.

Wat zijn je uitgangspunten geweest en is dat nog steeds zo en voel je je daar lekker bij! Wat zijn de alternatieven en wat past bij je!

Bij mij was dit een periodieke cash flow realiseren uit opbrengst verkoop onderneming en huis en daarmee een aanvulling op mijn pensioen te realiseren, waar ik nog jarenlang plezier van heb. Na een aantal jaren bezig te zijn, met daarin dus verschillende lastige periodes van beursschommelingen – met de grote crash van maart j.l. als blooper –  stel ik vast dat deze manier van investeren niet voor niets door miljoenen Amerikanen wordt gedaan. Het werkt namelijk! Ook in deze bizarre tijd.

Rustiger beleggen, het incasseren en herbeleggen van dividenden, af en toe wat winst nemen en een aardig bedrag per maand onttrekken voor aanvullend inkomen en het opbouwen van een mooie gespreide beleggingsportefeuille met een aantrekkelijk rendement, dat doel heb ik voor ogen en zie nu met eigen ogen dat dit ook te realiseren is. Met dank aan Fred Hendriks met zijn initiatief Beter beleggen dan de bank; eigen ervaringen in 40 jaar financieel adviespraktijk; en mijn voortdurende nieuwsgierigheid en kennisvermeerdering in deze vorm van beleggen, die zo weinigen kennen tot ook mijn verbazing.

In mijn portefeuilles leg ik in deze berenmarkt meer accent op preferente aandelen en babybonds voor constante cash flows voor inkomen en daarnaast kijk ik, met ook de aankooptips van Fred Hendriks en eigen research, naar kanshebbers voor fors koersherstel. Met name in de REIT-sector ben ik actief en heb daar ook al het genoegen gehad wat leuke resultaten te boeken met o.a. Arbor Realty Trust, Ladder en Omega healthcare trust. Verder de prefs van energiebedrijven die nu verder aan het herstellen zijn. Het is wel wat risicovoller uiteraard, maar hoger rendement betekent te allen tijde een hoger risico. Dit geldt uiteraard ook voor de fondsen uit Beter beleggen dan de bank!

Inmiddels spreek ik ook meer cliënten uit mijn eigen financieel adviespraktijk die ik heb mogen begeleiden bij de opbouw van hun portefeuilles en kan ze vaak gerust stellen of helpen hun doelen te realiseren. Ze hebben bij mij een service abonnement als aanvulling op abonnement BbddB.

Samengevat: de eigen ervaringen; kennis van de materie en de weg weten; in combinatie met de goede onderbouwingen van collega Fred Hendriks met webinars; kennissessies in mijn vakgebieden financiële planning en beleggen en ook research in de VS wat ik erg leuk vind. (bijvoorbeeld Seeking Alpha; CE-Insider; High Yield Opportunities etc) geven mij veel energie hier nog heel lang mee door te gaan.

Fred Groen