Vervolg ontdekkingsreis “ Beter beleggen dan de bank”

Als blog-gast hebben we deze keer een bijdrage van Fred Groen, ambassador van Beter beleggen dan de bank.

Na eerdere ervaringen te hebben opgeschreven vorig jaar rondom mijn beleggingsportefeuilles met hoog dividend fondsen in de VS nu een update in januari 2021.

Graag wil ik nog het onderstaande herhalen, dat heeft mij door het zeer lastige beleggingsjaar 2020 gesleept.

Zoals eerder ook al gemeld is het zaak in turbulente tijden rustig te blijven en geen emotionele besluiten te nemen waar je later altijd spijt van krijgt.
Focus nog eens een keer op de bedoeling van je opgebouwde beleggingsportefeuille en de langere beleggingshorizon. Je belegt immers niet alleen voor vandaag, maar ook voor de toekomst.

Wat zijn je uitgangspunten geweest en is dat nog steeds zo en voel je je daar lekker bij? Wat zijn de alternatieven en wat past bij je?

Deze wijsheden zullen we ook in dit nieuwe jaar nodig hebben vanwege de onzekerheden rondom Covid-19 en de daaruit voortkomende economische malaise.
Wereldwijd zitten we nog steeds in turbulente tijden en krijgen de economieën klap na klap, dit lijkt nog wel even aan te houden. Voordat de inentingen effect gaan sorteren, zijn we nog wel een tijdje verder in dit nieuwe jaar. Dankzij steunpakketten van overheden en allerlei noodmaatregelen blijven de meeste bedrijven nog overeind, maar hoe is dat aan het einde van dit jaar?
Wie het weet mag het zeggen.

Op de beurzen wereldwijd en met name in de VS lopen beleggers al vooruit op een herstel van de economie komend jaar. Of dat ook uit gaan komen, weet nu nog niemand uiteraard.

De beurzen stijgen al een hele tijd en zijn wel rijp voor een tweetal kleine correcties lees ik op Seeking Alpha, mijn favoriete website voor hoogdividend-beleggen. Moet u beslist eens een kijkje gaan nemen.

Belangrijke krachten achter de stijging zijn de belachelijk lage rente en de enorme berg cash aan de zijlijn wat nog op zoek is naar rendement. Ik las dat in VS alleen al 5000 miljard $ op spaarrekeningen staat wat niets oplevert.

Fred Hendriks schreef al eens over Tina; there is no alternative.
Door de sterk opgelopen koersen is het zaak op te letten of de fondsen nu nog koopwaardig zijn, immers lagere dividendrendementen horen bij hogere koersen. Vooral preferente aandelen en babybonds zijn grotendeels weer terug op het niveau voor de coronacrisis-uitbrak in maart 2020.

Na het dus wat tegenvallende jaar 2020 met veel koersen die behoorlijk gedaald zijn en nog lang niet alle op het oude niveau zijn teruggekeerd, hebben we ook nog eens te maken gekregen met een zwakke dollar. Deze is in 2020 ten opzichte van de euro met 8% gedaald, dus al met al een jaar om snel te vergeten. Gelukkig hebben we er niet veel last van omdat de meesten van ons vol belegd zijn in de VS-fondsen. Mooi is wel dat de dividenden gewoon zijn doorgegaan bij praktisch alle fondsen en dat vind ik bijzonder als je dit vergelijkt met Europa. De dollarzwakte komt met name door de Covid 19 ellende en de ontzagwekkende hoeveelheden geld die de overheid in de economie pompt en nog gaat pompen. Nu Donald Trump van het toneel is verdwenen en de regering Joe Biden flink wil investeren in de Amerikaanse economie, komt het vertrouwen in de dollar weer terug.

In 2021 heb ik mijn portefeuilles met verschillende doelen wat aangepast. In het risicoprofiel van een pensionado zijn vooral babybonds en preferente aandelen op zijn plaats en ook een flink aantal CEF’s. Hieruit kan ik dus maandelijks een inkomen halen als aanvulling op mijn pensioen etc.
Ik heb een kleinere portefeuille met een wat hoger risicoprofiel en hier zitten vooral de REIT-fondsen in zoals AGNC, Ladder, enzovoort. Naar verwachting gaan deze fondsen dit jaar verder herstellen, met name omdat de rente laag is, de waarderingen zijn achtergebleven en de winst hoger zal uitvallen dan beleggers denken. Het dividend rendement is ook veelal 8% of iets hoger.
Hier hoop ik ook wat koerswinst te boeken en te verzilveren.

Verder heb ik mijn portefeuille voor mijn reizenpot wat anders ingedeeld, omdat dit jaar de grote reizen nog niet gemaakt kunnen worden. Het risicoprofiel naar neutraal bijgesteld met wat CEF fondsen erbij als BlackRock Multi-Sector Income Trust. Alle dividenden worden herbelegd, voor het rente op rente effect.
In januari zien we sterke koersstijgingen en is het ook zaak af en toe eens wat winst te nemen. Van winst nemen is nog nooit iemand ziek geworden. Ook komt er af en toe een babybond of pref tot uitkering, dat wil zeggen ze worden van de beurs gehaald en je krijgt je geld terug met dividend of rente. Voor de komende maanden verwacht ik een beurs met mogelijkheden om te kopen op zeker een aantal mindere dagen. Ik maak een lijst met kanshebbers die ik in ieder geval wil (bij) kopen.

Fred Groen