Het enige “veilige” aandeel met 20% dividendrendement?

Zo wordt dit aandeel wel omschreven door Amerikaanse analisten.
Abonnees van deze site hebben toegang tot de voorbeeldportefeuille die regelmatig, indien nodig, wordt aangepast. Zo af en toe bevindt zich een fonds in de portefeuille dat ik graag wat extra aandacht geef, ook voor niet-abonnees.
Een van deze fondsen is Infra Cap MLP ETF  (AMZA).

AMZA is een bijzonder fonds dat maar liefst gemiddeld 20 % dividendrendement heeft opgeleverd sinds de oprichting in 2015 en dat als “veilig” wordt beschouwd.

In het boek “Beter beleggen dan de bank” kun je lezen dat dividenden op bepaalde categorieën Amerikaanse aandelen zeer hoog kunnen zijn omdat deze bedrijven geen winstbelasting betalen, mits men de winst bijna geheel uitkeert als dividend.
Eén van deze categorieën betreft de zogenaamde Master Limitid Partnerships (MLP’s). Dat zijn bijna altijd bedrijven die een hoofdrol spelen in de Amerikaanse energievoorziening, bijvoorbeeld in relatie tot olie, gas, elektra, opslag en transport. Rechtstreeks investeren in dergelijke bedrijven vanuit Nederland kan, maar het is veel eenvoudiger om dit te doen via een verzamelfonds. AMZA is zo’n fonds dat uitsluitend in MLP’s investeert en dan nog uitsluitend in zogenaamde “midstream MLP’s”. Dit zijn de bedrijven die de pijp-, gas-, en elektra leidingen/infrastructuren beheren en bezitten. Deze bedrijven zijn daardoor minder kwetsbaar voor schommelingen in de energie-grondstoffen markten zoals olie en gas.
AMZA heeft recent opnieuw haar kwartaaldividend bekend gemaakt van $0.52 per aandeel hetgeen een dividendrendement oplevert van 21%, bij de huidige koers van $9.6. AMZA is een ETF-fonds, dus je betaalt wel 15% bronbelasting.

Het rendement lijkt behoorlijk safe en is vrijwel constant sinds de start van het fonds. Natuurlijk zijn er altijd risico’s, echter de kwaliteit van de fondsmanager wordt door Amerikaanse analisten veelvuldig geprezen; daarnaast blijft energie-infrastructuur altijd nodig. Ik heb er alle vertrouwen in.