Dividend records in de VS

Bij spreekbeurten en presentaties heb ik het altijd over de Amerikaanse dividendcultuur. Het is daadwerkelijk een cultuur, volkomen onvergelijkbaar met die in Europa. Dividend in de VS is heilig en als aandeelhouder heb je gewoon recht op een “fair share” van de winst, logisch toch. Talloze overheids-stimuleringsregelingen maken dat ook “gewone beleggers” eenvoudige via (hoog) dividend kunnen sparen.

Het beste bewijs is het feit dat 2018 al een record dividend jaar was maar dat 2019 zelfs nog beter wordt. In de eerste drie maanden van 2019 is in totaal wereldwijd maar liefst 263 miljard dollar aan dividend uitgekeerd; ruim de helft door Amerikaanse en Canadese bedrijven. Dit jaar wordt wereldwijd maar liefst 1.43 triljoen dollar uitgekeerd, waarvan Amerikaanse bedrijven ca 750-800 miljard dollar voor hun rekening nemen. Recent publiceerde Janus Henderson, een grote financiële instelling in de VS, deze cijfers. Ongelooflijke getallen natuurlijk.

Het vreemde is wel dat het gemiddelde dividendrendement van de 500 grootste Amerikaanse fondsen slechts 1,9% is. Hoge dividenden komen dus nauwelijks voor bij de grote bedrijven in de VS. Je weet inmiddels dat je hoge Amerikaanse dividenden ergens anders moet zoeken. Negen van de tien dividendbetalers in de VS hebben overigens in het eerste kwartaal van dit jaar het dividend ook verhoogd. Dividendgroei is zeer belangrijk en is ook een maat voor de gezondheid van een bedrijf. Beleggen voor (hoog) stabiel dividend is eenvoudig en lucratief, doet u mee?

Onafhankelijke financiële/vermogensplanners omarmen hoogdividendbeleggen

“Beter beleggen dan de bank” organiseert regelmatig informatiebijeenkomsten en workshops over “inkomensgericht beleggen” op basis van Amerikaanse hoogdividendfondsen. Steeds meer organiseren wij deze bijeenkomsten samen met een onafhankelijke financieel/vermogensplanner. Hierdoor wordt beleggen tevens belicht als onderdeel van je financiële planning.

Nederland telt enige duizenden financieel planners/beleggingsadviseurs waarvan het merendeel werkzaam is bij een financiële instelling of vermogensbeheerder. Deze zullen je meestal adviseren in de richting van hun eigen instelling/bedrijf. Zo zal een financieel adviseur van een bank je vrijwel altijd de beleggingsfondsen van de bank adviseren en dat is begrijpelijk vanuit hun situatie. “Beter beleggen dan de bank” werkt daarom bij voorkeur met onafhankelijke financiële adviseurs. Zij kunnen je adviezen geven over jouw specifieke situatie en daarbij een eventueel een hoogdividendportefeuille bij betrekken. Dat levert meer op, en je vermijdt onnodige bankkosten en dergelijk want het meeste doe je zelf.

Waarom wil je beleggen?
Het antwoorde op deze vraag is veelal “de rente is nul”, maar er is meer.
Bij de meeste (potentiële) beleggers spelen de volgende vragen:

  • Heb ik wel voldoende vermogen opgebouwd met het oog op mijn (financiële) toekomst (zoals pensioen), enz.?
  • Behaal ik wel optimaal rendement uit mijn spaargeld/vermogen zonder (veel) in te teren?

In beide situaties, kan hoogdividendbeleggen een effectieve bijdrage leveren, zowel zakelijk als privé.
Dividend bepaalt immers op termijn het overgrote deel van uw beleggingsresultaat.
Zo nodig kunt u daarbij nu dus een financieel planner inschakelen. Met rendementen van 8-12% per jaar word je inleg immers verdubbeld elke 6-8 jaar, wanneer het ontvangen dividend wordt herbelegd. Albert Einstein noemde dit al het 8-ste wereldwonder!
Wil je er meer van weten bezoek dan een van onze bijeenkomsten; leerzaam en leuk.

Eenvoudig 7-10% rendement met Baby-bonds en Preferente aandelen

“Beter beleggen dan de bank” mag zich verheugen in een snelle groei van het aantal abonnees omdat we het onze relaties makkelijk maken om met beperkt risico een goed rendement te behalen. Je kunt er eenvoudig mee starten en toch rustig slapen omdat je heel weinig aan jouw porteuille hoeft te veranderen. Intussen wordt je rendement maandelijks of per kwartaal automatisch uitgekeerd. De voorbeeldportefeuille bevat ca 35 (Amerikaanse) hoogdividend-fondsen die zijn ingedeeld in drie risico-categorieën (laag, middel en hoog). Zelfs ervaren beleggers starten toch vaak met laag-risico fondsen omdat ook zij deze beleggingsmethodiek (inkomensgericht beleggen) nog niet kennen.

Laag-risico fondsen
De laag-risico fondsen in onze voorbeeldportefeuille zijn met name de zogenaamde Baby-bonds en Preferente aandelen.
Babybonds zijn obligaties in kleine coupures van 25 $ zodat ze ook goed bereikbaar zijn voor particulieren. Vandaar de naam Baby-bonds.
Preferente aandelen zijn aandelen die gedurende een looptijd een vast dividend uitkeren.
Beide type fondsen worden als volgt gekenmerkt:

  • Uitgevende partijen zijn grote gevestigde, dus meestal stabiele, beursgenoteerde ondernemingen
  • Uitgiftekoers is meestal 25$
  • Beperkt koersrisico; gedurende de looptijd blijft de koers meestal schommelen rond de 25$
  • Continu jarenlang gelijk dividend (maandelijks of per kwartaal) en geheel belastingvrij!
  • “Geld terug” wanneer de uitgevende organisatie het fonds van de beurs haalt (dat mag na een bepaald datum, maar hoeft niet)
  • De fondsen zijn dagelijks verhandelbaar op de grote beurzen van de VS.

Wanneer u met dividend-beleggen begint is dit een veilige weg om te starten.
Laag risico, onmiddellijk inkomen en bij afloop u geld terug, mooier kan het toch niet.  Wilt u er meer van weten, bezoek een (gratis) informatiebijeenkomst of workshop.

Hoeveel dividend heb je nodig?

De risico’s van beleggen in hoogdividendaandelen in de VS zijn niet al te groot. Dat neemt niet weg dat risico’s nooit helemaal zijn uit te sluiten. Koersen kunnen op en neer gaan. Wij speculeren met hoogdividendbeleggen niet op koerswinst, maar als koersen dalen is dat toch niet leuk. Meestal valt de schade ook dan nog mee. Immers, als je al een jaar lang 10 procent dividend hebt opgestreken en de koers zakt dan met 10 procent, heb je nog altijd geen verlies. Hoog dividend dempt koersfluctuaties.

Een ander risico vormt de koers van de euro/dollar. Dat kan natuurlijk twee kanten op. Maar als het de verkeerde kant op gaat, hoef je daar niet meteen heel erg van te schrikken.

In de laatste nieuwsbrief staat een rekenvoorbeeld van iemand die €100.000 investeert. Bij de huidige dollars koers van rond $1,13 en 8 procent dividendrendement kun je uitrekenen dat dit na vijf jaar gegroeid tot $158.200. Als de dollar in die tijd is gestegen tot $1,41 en je moet verkopen, krijg je nog €112.163 terug. M.a.w.: als de dollar in 5 jaar 20% zakt, heb je nog steeds een rendement van € 12.163, ofwel 2,4% per jaar. En dan hebben we het herinvesteren van dividend nog niet eens meegenomen.
Vanzelfsprekend hebben is het omgekeerde ook mogelijk en dan verdient u (extra) aan de valutakoers.

Maar wellicht nog belangrijker is om bij jezelf na te gaan hoeveel je wilt en kunt investeren. En vooral: wat heb ik nodig!

Het is heel verleidelijk om de dividend-geldmachine – zoals het Financieel Dagblad het noemde – te blijven voeden met spaargeld. Je kunt er hebberig van worden. Maar de hamvraag is natuurlijk: wat heb je nodig? Want voor een prettig leven volstaat een zeker bedrag, en meer geld maakt het leven niet automatisch nòg prettiger.

Daarom is het zo belangrijk om jezelf een doel te stellen. Wat wil ik bereiken met hoogdividendbeleggen? Je hebt bijvoorbeeld spaargeld en daar wil je een zeker inkomen uithalen. Of je bent jong, en je denkt aan later en je wilt op een bepaalde leeftijd een zeker bedrag beschikbaar hebben. Om dat dan om te zetten in inkomen, of voor een ander doel.

Je kunt dan gaan rekenen met een gemiddeld dividend van bijvoorbeeld 10 procent. Dat betekent wel dat je enkele dividendfondsen met een wat hoger risico moet meenemen in je portefeuille. Maar misschien kom je er ook met 8 procent? Dan kun je dividendfondsen met een wat lager risico kiezen, zoals de zogenaamde preferente aandelen of de zogenaamde babybonds.

Kortom: pas je beleggingsstrategie aan je behoeften aan. En daarvoor hoef je niet altijd persé het onderste uit de kan te halen.

Wilt u er meer van weten bezoek dan een van onze informatieavonden of workshops.

Welk type belegger wil je zijn?

De meeste analisten zijn er het over eens dat er mindere tijden zullen aanbreken v.w.b. de economische groei. Zeker voor 2020 is de verwachting dat een groeivertraging zal optreden ook in de VS. Daarmee lijkt waarschijnlijk, dat er ook een voorlopig einde komt aan de forse stijging van de aandelenbeurzen van de laatste jaren. Ook de belastinghervormingen van Trump zijn dan misschien uitgewerkt. Op zichzelf is dit niets bijzonders; goede en slechte/minder goede tijden ”it’s all-in the game”. Moeten we ons als belegger daarop voorbereiden en ……welk type belegger wil je zijn?

Drie type beleggers
Er zijn op hoofdlijnen drie type beleggers. De eerste soort belegger weet er veel van af, verdiept zich in de talloze van vormen van beleggen, gebruikt analysetools en volgt de beurs veelal dagelijks; kenners dus. Dit zegt natuurlijk niets over zijn of haar succes. Het tweede type belegger koopt en verkoopt fondsen, meestal aandelen of indexfondsen, en baseert zich daarbij zich op informatie uit de directe omgeving, een adviseur of de media en hoopt vervolgens op koerswinst. Zoals je weet gaat dat meestal niet goed.
Het derde type belegger is de dividend belegger. Zijn/haar focus is vrijwel uitsluitend gericht op het ontvangen van dividend, liefst elk jaar meer.  De dividendbelegger is gericht op direct inkomen uit zijn spaargeld/vermogen maar is uitermate schaars in Nederland, zeker in vergelijking met de VS.  Hoe komt dat toch?

Keep it simpel, denk eens aan inkomensgericht beleggen
Succesvol beleggen is al moeilijk genoeg en velen willen er daarom (nog) niet aan beginnen. Vele spaarders laten dan ook hun geld gewoon op de bank staan tegen 0 % rente en betalen er ook nog eens belasting over. Dat schiet niet op dus.  En…waar kun je succesvol beleggen eigenlijk leren, alleen via (dure) generieke cursussen lijkt het. Diegenen die wel de stap zetten beginnen meestal ook nog eens zonder plan en strategie.
(Hoog) Dividend beleggen is de meest eenvoudige vorm van beleggen met vrijwel altijd een positief resultaat op termijn.  Iedereen kan het spelenderwijs leren omdat het een zeer gerichte en begrijpbare manier van beleggen is. Zo heb je je eigen beleggingsstrategie al te pakken en ontvangt je onmiddellijk inkomen uit je (spaar)geld, ook wel inkomensgericht beleggen genoemd.
Je kunt immers uitsluitend beleggen in succesvolle Amerikaanse fondsen en bedrijven, die meestal jarenlang een constant dividend/rente uitkeren (tussen 8 en 12 %). Dividendbetalers zijn daarom bijna altijd gezonde ondernemingen, zodat je niet dag en nacht op je portefeuille hoeft te letten, uitzonderingen daargelaten. Wat is daarvoor nodig?

Spreiding: alle typen hoogdividend-fondsen onder een dak
In de VS bestaan ruwweg 7 typen fondsen die als Hoogdividendfondsen kunnen worden aangemerkt. Voor een goede risicobeheersing is een goede spreiding vereist over alle categorieën. Een gespreide (Amerikaanse) dividend portefeuille moet ondermeer bestaan uit REITs (Real Estate Investment Trusts), preferente aandelen, Closed end Funds, babybonds en meer. Deze fondstypen bieden vaak jarenlang een hoog (vast) dividend met veelal een beperkt risico.

Baby Bonds
Steeds meer (dividend)investeerders ontdekken ook de babybonds als en van de 7 fondstypen binnen een hoogdividendportefeuille, in feite een “hoog rentefonds”.

Babybonds zijn schuldbewijzen, die door een bedrijf worden uitgegeven. Een bedrijf doet dit omdat men geld nodig heeft (leent) maar daarvoor geen aandelen wil uitgeven. Men kiest dan voor een eenvoudiger weg door middel van het uitgeven van (kleine) schuldbewijzen (babybonds), die je op de beurs kunt kopen. Babybonds zijn weer zo’n typisch Amerikaanse “formule” om ook kleine (particuliere) investeerders in de gelegenheid te stellen “mee te doen”.
Babybonds hebben meestal een vaste looptijd en bieden een vaste vergoeding, die als rente wordt gezien. Daarom betaal je ook geen (0%) bronbelasting over de ontvangen rente. Meestal wordt deze vergoeding per kwartaal uitgekeerd. Aan het einde van de looptijd wordt de schuld afgelost. Babybonds hebben veel overeenkomsten met preferente aandelen, maar het zijn dus geen aandelen. De meeste babybonds hebben een nominale (uitgifte) waarde van 25 dollar. De rente die je ontvangst op de bonds is meestal tussen 5 en 8 procent.

Babybond hebben meestal een beperkt risico en de koersen fluctueren gewoonlijk nauwelijks. Je hebt dus een rustige belegging met een vast inkomen; je kunt echter nauwelijks op koerswinst rekenen.  Houders van babybonds krijgen altijd als eerste uitbetaald boven gewone en zelfs preferente aandeelhouders, wanneer een bedrijf onverhoopt in de problemen komt. Een rustig idee en de ontvangen rente is ook nog eens belastingvrij!

Amerikaanse energiefondsen weer in het vizier

De gedaalde beurskoersen van eind vorig jaar zijn inmiddels voor een flink deel weer bijgetrokken. Ze boden zoals ik eerder opmerkte prima kansen om (extra) in te stappen met nog hogere dividendrendementen tot gevolg. Dat geldt nog steeds wel, met name voor de “echte” hoogdividendfondsen die onder de Amerikaanse RIC-wetgeving vallen zoal bijvoorbeeld REIT’s (Real Estate Investment Trusts). In mijn boek “Beter beleggen dan de bank” beschrijf ik alle typen hoogdividendfondsen. Er bestaan circa zeven soorten/typen HD-fondsen. Een van deze typen betreft Amerikaanse MLP’s. Daarover wat meer.

Wat zijn MLP’s?

MLP staat voor Master Limited Partnership. MLP’s zijn bedrijven in de Amerikaans energievoorziening. Ze houden zich vooral bezig met energiewinning en met infrastructuur activiteiten zoals gas/olieopslag, pijpleidingen etc. Amerika kent vele MLP’s, waaronder talloze miljarden-bedrijven.
De VS heeft zich ten doel gesteld binnen afzienbare tijd in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. Er zijn op dit moment veel activiteiten gaande in de olie­ en gasindustrie. Naast de winning van olie is gastransport, verwerking en opslag van olie­ en gasproducten sterk in ontwikkeling. Veel MLP’s zijn daarom onderdeel van een groot energiebedrijf. MLPs betalen vrijwel geen belasting. Daarom wordt van ze verwacht dat ze het extra kapitaal gebruiken om aan beleggers een hoog dividend uit te keren. De interesse van beleggers levert flink wat geld op, dat weer kan worden gebruikt om de energie infrastructuur verder uit te breiden. MLP’s zijn daarmee wel gevoelig voor schommelingen in de olieprijs.
Van 2002 tot 2015 hebben de MLP’s een rendement van gemiddeld 16 procent per jaar opgeleverd (koerswinst en dividend). De laatste jaren hebben MLP’s fors onder druk gestaan. Zo werden ze in 2015 hard getroffen door de sterke daling van de prijs van ruwe olie. Vele MLP’s moesten dan ook hun financiële structuur herzien, sommige zijn zelfs verdwenen waardoor er nu minder MLP’s zijn.

Opveren in 2019?
Vrijwel alle analisten de VS zijn het erover eens dat de MLP’s in 2019 gaan opveren omdat:
• Al “het negatieve” van de laatste jaren al ruimschoots in de koersen is verwerkt.
• De meeste MLP’s op dit moment financieel veel sterker zijn dan voorheen.
• Er aanzienlijk minder MLP’s over zijn.
• Sommigen het dividend in 2018 hebben verlaagd en dus nu een prima instapmoment creëren voor (hoog) dividendbeleggers.
• En…omdat 40 procent van de MLP’s het dividend intussen alweer hebben verhoogd.
Een recent citaat van de beheerder van een van de belangrijkste MLP/ETF’s (Jay Hatfield) zegt veel:
The public midstream companies including MLPs are trading at stupid cheap prices. This is a sector that once it starts to move up and gain investor interest could easily double over a one to two-year period.
Een voorbeeld van een MLP is Golar LNG Partners (GMLP).
Golar is een energiebedrijf dat zich richt op alle facetten van LNG, vloeibaar gas. Men exploiteert LNG-schepen op lange termijncontracten. Daarnaast ontwikkelt men andere LNG-projecten zoals terminals, pijpleidingen en opslagfaciliteiten. Op dit moment is het dividendrendement ruim 12%.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat MLP’s weer in de schijnwerpers komen bij zowel particuliere als institutionele beleggers. MLP’s zijn daarom ook een interessante keus voor inkomensgerichte beleggers die een hoogdividend wensen en daarnaast een aanzienlijk kans op koerswinst willen meepakken. U ook?

Hoog Dividend, de basis in goede en slechte tijden

We hebben het jaar 2018 bijna achter ons gelaten. Dit keer zagen we niet de vrij gebruikelijke positieve eindejaars- rally, maar een forse negatieve op vrijwel alle beurzen wereldwijd.
Veel fondsen zijn de laatste tijd op een overdreven wijze in koers gedaald, meer door het marktsentiment dan vanwege bedrijfseconomische redenen. Er zijn talloze aanleidingen voor de recente koersdalingen zoals de angst voor verdere rentestijgingen, handelsoorlogen, Brexit, olieprijzen en een “shut-down” van de Amerikaanse overheid. Geldt dan toch het spreekwoord “men lijdt het meest door het lijden dat men vreest”? Ik denk het wel.
Bedrijven en fondsen veranderen immers niet abrupt van aard wanneer het sentiment verandert. Maar we hebben er wel mee te maken.

(Hoog) Dividend compenseert in mindere tijden.
Langzamerhand lijkt dividendbeleggen ook in Nederland meer aandacht te krijgen. Logisch, omdat alle geleerden het er wel over eens zijn dat dividend een belangrijk aspect is bij beleggen, zo niet het belangrijkste.
Wanneer u (al vele jaren) belegt in Amerikaanse fondsen die onder de “RIC-wetgeving” vallen (zogenaamde RIC-Fondsen) dan heeft u altijd een hoog dividendrendement kunnen behalen van wel 8-12 % per jaar netto. RIC-fondsen zijn immers verplicht om 90% van hun winst aan de aandeelhouders te betalen in de vorm van (hoog) dividend. In ruil betalen deze fondsen in de VS geen winstbelasting. Let wel; het gaat hier om duizenden grote gerenommeerde fondsen en bedrijven die dagelijks op de Amerikaanse beurzen verhandelbaar zijn. Een voorbeeld van een type RIC-fonds is de zogenaamde Real Estate Investment Trust (REIT). REIT’s  staan erom bekend dat ze hoog en veelal voorspelbaar inkomen produceren waarvan het meeste dividendinkomen is. Kwalitatief goede REIT’s (en andere typen RIC-fondsen) vormen dus een goede basis voor uw portefeuille in goede en slechte tijden.

Wanneer u belegt in Amerikaanse hoogdividend-fondsen wordt eventueel koersverlies dus ruimschoots beperkt of zelfs te niet gedaan. Het koersverlies, dat men in mindere tijden lijdt, wordt dan bijna volledig gecompenseerd door het ontvangen (netto) dividend. Wanneer u al meerdere jaren (hoog) dividend ontvangt vanuit uw portefeuille, dan is de huidige correctie op de beurzen niet plezierig maar financieel gezien minder een probleem. De afgelopen jaren hebben HD-beleggers immers kunnen genieten van koerswinsten + dividenden, die ruimschoots compenseren voor de daling in 2018.  Gelukkig gaan correcties altijd voorbij en de aandelenprijzen zullen weer herstellen. Dat is sinds 1950 al bijna 40 keer zo gegaan.

Stabiel dividendjaar 2018
Voor beleggers in Amerikaanse Hoog Dividend fondsen was 2018 een uiterst stabiel dividendjaar. Van de fondsen in onze voorbeeldportefeuille zijn de meeste dividenden constant gebleven of zelfs gestegen. Een aantal fondsen heeft zelfs een extra eindejaars-dividenduitkering betaald. M.a.w. over de dividendinkomsten in 2018 hebben beleggers weinig te klagen.

Dalende beurskoersen dus (nog) hoger dividend?
Dalende beurskoers bieden prima kansen om in te stappen met nog hogere dividendrendementen. Dit geldt voor alle typen hoogdividendfondsen. Mocht u dus nog willen meeliften met hogere dividendrendementen en waarschijnlijk op termijn opverende koersen, dan is dit uw kans. U zult dan wel uw focus moeten verleggen van koersbewegingen naar stabiel (Amerikaans) dividend, het zogenaamde inkomensgericht-beleggen. De Amerikaanse dividendcultuur is immers volledig onvergelijkbaar met de onze maar kan op termijn veel lucratiever uitpakken. Omschakelen is voor velen wel even wennen maar op termijn slaapt u er veel beter van.

Pripps, nu al mislukt?

Ik heb de afgelopen maanden veel geschreven over de Pripps-verordening, die beleggen in specifieke Amerikaanse fondsen zoals ETF’s en CEF’s  via Nederlandse brokers moeilijk c.q. onmogelijk maakt. Ik heb ook geschreven dat de financiële wereld, de toezichthouder en de politiek zich er niet zo druk over lijken te maken. Minister Hoekstra van Financiën heeft het onderwerp weggewoven na Kamervragen en de toezichthouder zegt dat men uitsluitend de naleving van de regels controleert.

Op maandag 15 oktober 2018 bestede Kassa aandacht aan dit onderwerp. Ofschoon ik wel zag aankomen dat Pripps nauwelijks zou kunnen gaan werken deed Kassa er nog een flinke schep bovenop. Pripps vereist, zoals u weet, een financiële bijsluiter van de uitgevende partij. Kassa toonde de inhoud van diverse financiële bijsluiters en ik was verbijsterd over wat ik hoorde. De bijsluiters zijn dermate onduidelijk in taalgebruik en tevens zo complex qua inhoud, dat ze hun doel volledig voorbijschieten. Het woordgebruik en de terminologie zijn voor vrijwel niemand te begrijpen en zeker niet voor de gemiddelde consument waar ze immers voor bedoeld zijn.

Volgens Carien de Jager van de Rijksuniversiteit Groningen, die recent op dit onderwerp promoveerde, halen financiële bijsluiters maar weinig uit. Ze bieden geen bescherming aan de consument, want het taalgebruik is lastig en de ingewikkelde producten zijn ook moeilijk in eenvoudige taal aan de consument uit te leggen. Kortom, al die informatie ter grootte van twee à drie A4tjes heeft weinig zin.
Bovendien schrijven de financiële instellingen de bijsluiter zelf, volgens regels die door de AFM worden gecontroleerd. Zou het kunnen dat financiële instellingen de bijsluiter expres onbegrijpelijk maken? De Jager weet het niet, maar wel dat het eenvoudiger moet kunnen.
Er zijn natuurlijk wel prikkels om onbegrijpelijke taal te gebruiken. En transparantie is al geen sterk punt bij financiële instellingen

Wij lijken dus (weer) opscheept met zinloze regelgeving ter verhoging van ons vertrouwen in de financiële sector. Kan iemand daar eens echt iets aan doen? Dan kunnen we tenminste weer gewoon beleggen, ook in de VS. Ook Europa blijkt dus goed in het opwerpen van handelsbelemmeringen.

Amerikaanse brokers staan niet (meer) te trappelen om Europese klanten te bedienen

Als (dividend)belegger in de VS en mogelijk als abonnee van onze site heeft u ongetwijfeld meegekregen dat, sinds begin van dit jaar, Amerikaanse fondsen o.a. van het type ETF (index-tracker) en CEF’s (Closed end Funds) niet meer beschikbaar zijn via Nederlandse/Europese brokers.
Dat komt doordat deze producten (zogenaamde verpakte beleggingsproducten), binnen de Europese Unie, alleen (weer) mogen worden aangeboden als de ontwikkelaar ervan een “Essential Information Document” (EID) beschikbaar stelt in de lokale taal, dus niet in het Engels.

De weerstand onder beleggers tegen deze bizarre maatregel blijft dan ook groot.
Immers: bij beleggen is risicospreiding essentieel. Fondsen zoals index-trackers bieden automatisch risicospreiding omdat ze een markt/index volgen; voor veel spaarders/beleggers dus aantrekkelijk.
Uit een recente (juli) verkenning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat het merendeel van de (Amerikaanse) ontwikkelaars/aanbieders van dergelijke producten nog geen EID hebben opgesteld. De vraag is of en wanneer dat wel gaat gebeuren. Daardoor kan ca. 25% van de fondsen in onze voorbeeldportefeuille voorlopig niet meer worden gekocht via Nederlandse/Europese brokers.

Voor de goede orde: De voorbeeldportefeuille biedt ruim voldoende andere hoogdividendfondsen die wel te koop zijn/blijven via Nederlandse brokers; “gewone” aandelen vallen immers buiten de regeling.

Daar komt bij dat de EU opnieuw ingewikkelde wetgeving heeft laten ingaan in mei van dit jaar met betrekking tot de privacy. Het gaat om de GDPR.

Wat is GDPR?
Het staat voor de General Data Protection Regulation. In Nederland wordt dit de privacyverordening genoemd. Het is een belangrijke Europese verordening die gaat over hoe de gegevens van EU-burgers kunnen worden gebruikt door bedrijven. In dit geval wel nuttig lijkt me in tegenstelling tot de EID eis, maar…
Iedere organisatie die de gegevens van Europeanen verwerkt heeft ermee te maken, ongeacht waar ter wereld het bedrijf gevestigd is.
Zelfs als een bedrijf geen vestigingen heeft in Europa geldt dat, wanneer men “EU-data” heeft, de EU-regels leidend zijn. Voor organisaties die de GDPR-regels schenden zijn de potentiële straffen niet mild.  Het is duidelijk dat ook Amerikaanse bedrijven hier bang voor zijn.

Al deze nieuwe Europese verordeningen maken dat Amerikaanse brokers vooralsnog niet staan te trappelen om (nieuwe) Europees (particuliere) klanten te accepteren. Eerst wil men een en ander financieel en juridisch toetsen en de potentiele risico’s van zaken doen in/met Europa inzichtelijk krijgen.

Wat betekent dit voor u als belegger in de VS?
Het is dus niet zo vreemd dat Amerikaanse brokers (en ander bedrijven) vooralsnog terughoudend zijn in Europa. Bij onze pogingen de laatste maanden om een non-EU-broker account te openen geven de meesten niet (meer) thuis of maken het extreem moeilijk. Bekende Amerikaanse brokers zoals TD-Ameritrade, E-Trade en Charles Schwab zijn hier voorbeelden van. Interactive Brokers (IB) UK weigert ook Europese klanten, die in Amerikaanse index-trackers willen beleggen.  Zwitserland biedt nog wel enige mogelijkheden maar voor hoelang?

Wilt u echter ook beleggen in de aantrekkelijke Amerikaanse “verpakte beleggingsproducten”, zoals Amerikaanse index-trackers en Closed end Funds, mede vanwege hun veelal hoge dividenden, dan moet u daarvoor toch een non-EU-broker vinden.

Er zijn nog wel Amerikaanse brokers, die u als Nederlandse klant/resident wel accepteren. Wij zetten ons onderzoek voort, waarbij we onder meer nagaan of men dan ook de regels rond de dividendbelasting correct uitvoert. Wij hopen binnenkort een of meerder mogelijkheden te kunnen aanreiken.

Tot slot: mocht u nog suggesties/informatie of andere ideeën hebben over dit onderwerp, laat het ons weten!

Beter beleggen met hoogdividendaandelen in de VS

Voor de website Beleggersonline.nl schreef Fred Hendriks deze introductie voor beleggers die nog onbekend zijn met het fenomeen hoogdividendbeleggen.

Nederlandse beleggers denken bij het begrip dividend vooral aan Shell. Dan een hele tijd niets en vervolgens misschien aan Ahold of Randstad. Meestal praat je dan over een rendement van maximaal enkele procenten.
In de VS behaal je moeiteloos 6 tot 12 procent.

Als aandeelhouder van een onderneming word je automatisch een stukje mede-eigenaar en dan heb je dus ook recht op een deel van de winst, wanneer deze tenminste in de vorm van dividend wordt uitgekeerd.

De meeste beleggers realiseren zich onvoldoende dat dividend op termijn een aanzienlijk deel van het totaalrendement van een beleggingsportefeuille uitmaakt. Dat geldt zeker voor beleggen met dividendrendement als voornaamste doelstelling in de Verenigd Staten.

Dat is daar de gewoonste zaak van de wereld. Dat moet daar ook wel, want Amerikanen hebben niet de pensioenvoorzieningen zoals die in Nederland cq. Europa gebruikelijk zijn. In de VS moet men grotendeels zelf voor zijn oude dag zorgen. Veelal doet men dit via (her)beleggen van dividendopbrengsten. Dat biedt ook mogelijkheden voor Nederlandse beleggers.

Gelukkig maar, want de rente is inmiddels tot een historisch laag peil gezakt en zal de komende tijd nauwelijks stijgen. De AOW-leeftijd wordt geleidelijk aan verhoogd en de overheid verwacht dat je meer gaat bijdragen aan voorzieningen. De pensioenfondsen kampen met tekorten. Er is dus veel voor te zeggen om je financiële lot in eigen hand te nemen.

In de VS bestaat een echte dividendcultuur. Zo’n cultuur kent men bij ons niet vrijwel niet. De Amerikaanse dividendcultuur gaat zelfs zover dat bedrijven en overheden een groot aantal regelingen hebben ontwikkeld, die het voor gewone Amerikanen mogelijk maken om op professionele wijze te beleggen. Dankzij dergelijke regelingen is het mogelijk om dividendrendementen te behalen van 6 tot 12 procent per jaar. Er zijn zelfs specifiek beleggingsfondsen die een “10% dividendpolicy” hebben. En het aardige is dat we hier als ook Nederlanders gebruik van kunnen maken. Handig is het daarbij dat het dividend altijd maandelijks of per kwartaal uitgekeerd.

RIC- regeling
Eén van de redenen waarom veel Amerikaanse fondsen en bedrijven zulke hoge dividenden kunnen uitkeren is het feit dat veel van die fondsen onder de zogenaamd RIC-regeling (Regulair Investment Corporation) vallen, een typisch Amerikaans fenomeen. Bedrijven en fondsen die onder deze regeling vallen moeten 90 procent van hun winst afdragen aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. In ruil betalen deze organisaties geen winstbelasting. Hiermee wordt het de aandeelhouders mogelijk gemaakt om een (pensioen)vermogen op te bouwen. Op de Amerikaanse beurzen zijn honderden van dergelijk RIC- fondsen te vinden.

Voorbeeld: REIT’s
De zogenaamde REIT’s (Real Estate Investment Trusts) zijn één van de meest populaire type RIC-fondsen. REIT’s houden zich bezig met exploitatie, financiering of bezit van onroerend goed in de meest ruime zin. In de VS bestaan vele typen REIT’s variërend van Mortage REIT’s (hypotheken), Storage REIT’s (opslag), Housing REIT’s (woningen), Skilled nursing REIT’S (medisch) , Telecom/Datacenter REIT’s, enz. Keus genoeg voor de belegger.

De meeste bieden een dividendrendement van 4-12 procent per jaar en meestal ook een DRIP (Dividend Re- Investment Plan).
Recent is een overzicht gepubliceerd (annualized returns by asset class) door de grote Amerikaanse financiële instelling JP Morgan. Dit laat zien dat REIT’s over de laatste 20 jaar de lijst aanvoeren als beste belegging met een jaarlijks opbrengst van gemiddeld 9,1%.

Voor zzp-ers en pensionados
Wanneer je je geld zelf solide belegt in gerenommeerde Amerikaanse bedrijven die maandelijks of per kwartaal een deel van de winst uitkeren in de vorm van (hoog)dividend levert dat aanzienlijk meer op dan de spaarrente. De methode leent zich voor het opbouwen van vermogen, bijvoorbeeld voor een pensioen, of om je toekomst als zzp’er zeker te stellen. Het rendement ligt aanzienlijk hoger dan bij andere methoden en kent een vergelijkbaar of lager risico.

Als je al over spaargeld beschikt, kun je de methode gebruiken om daar een inkomen uit te verwerven zonder in te teren op je vermogen. En dit alles vrijwel belastingvrij. Ingewikkeld is het niet. Als je je een beetje erin verdiept heb je de bank er niet bij nodig. Zo bespaar je ook nog eens op de beheerskosten.