Actueel: 24 december 2018

Inleiding

Het jaar 2018 is bijna ten einde en we nemen afscheid met gemengde gevoelens. Zoals u ongetwijfeld heeft ervaren hebben we dit jaar een omgekeerde eindejaars-rally op de beurzen. Niet de vrij gebruikelijke positieve rally dit keer, maar een forse negatieve op vrijwel alle beurzen wereldwijd. Ook de meeste fondsen uit de voorbeeldportefeuille ontkomen er niet aan.

Dit jaar was ook een van de meest roerige jaren m.b.t. beleggen in Amerikaanse fondsen met als dieptepunt de Pripps-verordening, waardoor Europeanen geen Amerikaanse ETF’s en CEF’s meer kunnen kopen.

Veel lezers hebben dit jaar daarom een Amerikaanse broker erbij genomen naast hun Nederlandse/Belgische broker, hoewel ook dat niet meer zo eenvoudig was. Amerikaanse brokers zijn immers kopschuw geworden voor Europese klanten. Ook de nieuwe privacywetgeving heeft daaraan bijgedragen.

In antwoord hierop is/wordt de voorbeeldportefeuille geleidelijk aangepast richting (meer) fondsen die gewoon via uw lokale broker kunnen worden gekocht. Daarnaast blijven wij wijzen op Amerikaans ETF’s en CEF’s die koopwaardig lijken. Ook zogenaamde groeiaandelen (regelmatig stijgend dividend) worden met regelmaat toegevoegd. Voor elk wat wils dus.

Veel fondsen zijn de laatste tijd op een overdreven wijze in koers gedaald, meer vanwege het marktsentiment dan vanwege bedrijfseconomische redenen. Er zijn talloze aanleidingen voor de recente koersdalingen zoals de angst voor verdere rentestijgingen, handelsoorlogen, Brexit, olieprijzen en een “shut-down” van de Amerikaanse overheid. Geldt dan toch het spreekwoord “men lijdt het meest door het lijden dat men vreest”? Ik denk het wel.

Bedrijven en fondsen veranderen immers niet abrupt van aard wanneer het sentiment verandert. Maar we hebben er wel mee te maken.

Het jaar 2018 eindigt dus onstabiel waarbij we de dividendinkomsten goed kunnen gebruiken ter (gedeeltelijke) compensatie van koersverliezen. Wanneer ik voor mezelf spreek dan compenseert het ontvangen dividend dit jaar de koersverliezen; een van de grote voordelen van hoogdividendbeleggen. Wanneer u al meerdere jaren (hoog) dividend ontvangt vanuit uw portefeuille, dan is de huidige correctie op de beurzen niet plezierig maar financieel gezien minder een probleem. De afgelopen jaren hebben HD-beleggers immers kunnen genieten van koerswinsten + dividenden, die ruimschoots compenseren voor de daling dit jaar.

Gelukkig gaan correcties altijd voorbij en de aandelenprijzen zullen weer herstellen. Dat is sinds 1950 al bijna 40 keer zo gegaan.

Stabiel dividendjaar

De andere kant van het verhaal is dat 2018 een uiterst stabiel dividendjaar is. Vrijwel maandelijks konden we melden dat de meeste dividenden van fondsen in de voorbeeldportefeuille constant waren gebleven of zelfs gestegen. Aan het einde van dit jaar zullen enige fondsen zelfs een extra eindejaars-dividend uitkeren.

M.a.w. over de dividendinkomsten hebben we weinig te klagen.

Instapmoment?

Dalende beurskoers bieden prima kansen om in te stappen met nog hogere dividendrendementen. Dit geldt met name voor REIT’s waarover straks meer. Maar ook BDC’s kunt u nu met een forse korting kopen. Voor prefs geldt dat ze vrijwel altijd blijven schommelen rond hun basis uitgiftekoers van resp. 25, 50 of 100 $. De Closed end Funds hebben het zwaar in de portefeuille; ze zijn altijd al tamelijk volatiel/bewegelijk. Daar staat tegenover dat de dividenden vaak heel lang stabiel zijn en blijven en gericht zijn op inkomensgerichte beleggers voor de langere termijn. Ook hier biedt een lagere instap mogelijkheden, maar uitsluitend via een Amerikaanse broker. Mocht u nog willen meeliften met hoge dividenden en waarschijnlijk op termijn opverende koersen, dan is dit uw kans.

Wel even afwachten tot alles gestabiliseerd lijkt.

Meer aandacht voor dividendbeleggen

Langzamerhand lijkt dividendbeleggen ook in Nederland meer aandacht te krijgen. Logisch, omdat alle geleerden het er wel over eens zijn dat dividend een belangrijk aspect is bij beleggen, zo niet het belangrijkste. Ook sommige banken lijken dat nu in te zien. Van Lanschot draagt hieraan zijn steentje bij en stuurt een mooie folder aan zijn klanten. In deze folder wordt u verteld dat u 6% dividend bij Shell krijgt, 4,2 % bij Bayer en zo nog enige voorbeelden. Vervolgens staat er dat u daarvoor een afspraak kunt maken met een beleggingsadviseur van de bank. En dan…? Waarom zou u een duurbetaalde beleggingsadviseur moeten inschakelen voor dividendbeleggingen, die u eenvoudig zelf kunt doen via uw eigen broker? Ik zou het niet weten, u wel?

Nieuw: nieuwsflitsen

Het kan nodig zijn u tussentijds te informeren over belangrijke zaken m.b.t uw portefeuille. Naast de maandelijkse uitgave van de voorbeeldportefeuille/nieuwsbrief zijn wij onlangs begonnen met nieuwsflitsen tussendoor. Dit zijn korte mails met daarin actuele informatie over fondsen, brokers, marktomstandigheden, speciale dividenden etc. Wij sturen u vanaf heden, deze flitsen zodra dat opportuun is, dus zonder vaste regelmaat.

REIT’s: in goede tijden en slechte tijden

Ik heb dit jaar diverse malen aandacht besteed aan REIT’s, o.a. in de nieuwsbrief van juli 2018. Nog even ter herinnering. Er bestaand twee soorten REIT’s, te weten mortage-REIT’s (financieel betrokken bij onroerend goed) en “gewone” REIT’s (hebben onroerend goed in bezit). De voorbeeldportefeuille bevat een aantal REIT’s van beide typen.

REIT’s staan erom bekend dat ze hoog en veelal voorspelbaar inkomen produceren waarvan het meeste dividendinkomen is. REIT’s zijn daarom veiliger dan een gemiddeld aandeel. REIT’s genereren inkomen vanuit lange termijn huur-, of financiële contracten. REIT’s bieden daarom meestal een significant hoger dividend dan gemiddeld.

Een van de redenen is dat ook REIT’s 90% van hun winst wettelijk moeten uitkeren in de vorm van dividend.

Je kunt het succes van REIT’s ook zien aan belangrijkste REIT tracker in de VS namelijk de Vanguard REIT Index (VNQ). Dit is een ETF die ruim 150 REIT’s volgt. Deze ETF heeft een aanzienlijk hoger dividendrendement dan de index van de Standard en Poors (S&P) die de 500 grootse fondsen in de VS volgt. Het dividendrendement van de S&P tracker/ETF is slechts 1,9%.

PS: mogelijk is de VNQ ETF interessant voor conservatieve investeerders; u moet deze dan wel kopen via een Amerikaanse broker. Europese brokers mogen geen Amerikaanse ETF’s meer aanbieden.

Ik laat u hierbij nogmaals het inmiddels bekende plaatje zien van Morgan Stanley. Deze grafiek toont de zogenaamde “Asset Classes” en hun rendement gedurende de laatste 20 jaar. In dit plaatje staat de “asset class REIT” ruimschoots aan kop vanaf 1998. Kwalitatief goede REIT’s vormen dus een goede basis voor uw portefeuille in goede en slechte tijden.

morgan

We voegen dan ook opnieuw een “groei dividend” REIT toe aan de portefeuille met toch al een dividendrendement van bijna 8%. Het fonds heeft goed standgehouden in deze turbulente tijden en is genaamd Ladder Capital Corp.

Bronbelasting aftrekbaar?

Wij krijgen regelmatig vragen m.b.t. de aftrekbaarheid van Amerikaanse bronbelasting Op een dividenduitkering wordt belasting ingehouden door uw broker. De buitenlandse bronheffing bedraagt meestal 15%, soms 0% op Amerikaanse fondsen. (Zie kolom in voorbeeld portefeuille). Op uw jaaropgaaf zult u, naast het ontvangen dividend, de ingehouden buitenlandse bronbelasting vinden. De door uw broker ingehouden bronbelasting kunt u verrekenen c.q. terugvragen in box 3 van uw aangifte inkomstenbelasting. Nederland heeft een belastingverdrag ter voorkoming van dubbele belastingheffing met de VS. Allereerst wordt de box 3 grondslag bepaalt van al uw box 3 vermogen inclusief buitenlandse aandelen Vervolgens wordt de verschuldigde box 3 inkomstenbelasting verminderd met het bedrag van de ingehouden Amerikaanse bronbelasting (voor maximaal het in het toepasselijke belastingverdrag opgenomen percentage; doorgaans 15% voor de VS).

Er kan niet meer buitenlandse dividendbelasting worden verrekend dan de verschuldigde box 3 inkomstenbelasting over de buitenlandse aandelen. Als het bedrag van de ingehouden buitenlandse dividend- of bronbelasting hoger is dan de in Nederland verschuldigde box 3 belasting (15%) wordt het restant aan (nog niet verrekenbare) buitenlandse bronbelasting met goedkeuring van de Belastingdienst gestald om in volgende jaren te kunnen worden verrekend. Zodra de belegger in een van de volgende jaren weer box 3 belasting verschuldigd is, kan alsnog tot verrekening van de achterstallige buitenlandse dividendbelasting worden overgegaan.

Als de ontvanger een B.V. is, dan kan de dividendbelasting soms met de vennootschapsbelasting worden verrekend of als kosten worden opgevoerd. Overleg bovenstaande vooral met uw financieel adviseur indien nodig.

De Portefeuille

Onze portefeuille is ook deze maand zeer stabiel m.b.t. de dividenduitkeringen.

Wel is voor velen de waarde van hun portefeuille gedaald t.g.v. de malaise op de beurzen wereldwijd; mogelijk worden ook bij u de verliezen gedempt door dividendinkomsten.

Dividendrendementen zijn daardoor aanzienlijk gestegen. Daarnaast keert een aantal fondsen een extra eindejaars-dividend uit.

Pimco (PDI en PCI)

Deze beide Pimco-fondsen in de portefeuille hebben vorige jaar geen extra eindejaars- uitkering gedaan, hoewel we er wel een beetje op hadden gerekend; dit jaar echter wel. Beide uitstekende en stabiele Pimco Fondsen (PCI en PDI) maken sinds het begin deel uit van de voorbeeldportefeuille; veel abonnees hebben deze fondsen in bezit kunnen nemen voor 2018. U kunt deze CEF’s helaas nu alleen nog kopen bij een Amerikaanse broker. Het (forse) speciale eindejaars-dividend wordt/is op 21 december betaald naast het gewone maandelijkse dividend en bedraagt:

  • PIMCO Dynamic Income Fund: 0,50 $/aandeel
  • PIMCO Dynamic Credit Income Fund: 0,35 $/aandeel

(MAIN) Main Street Capital

MAIN keert gewoonlijk twee keer per jaar een extra dividend uit namelijk in juni en december. Vanaf volgend jaar zal dit extra dividend worden gestopt en worden meegenomen in de gewone maandelijkse dividendbetalingen. Ook dit jaar ontvangt de aandeelhouder een aanzienlijk extra dividend van 0.275$/aandeel naast het maandelijkse dividend van 0.19$/aandeel.

(AMZA) InfraCap Active MLP ETF

We hebben de situatie met AMZA uitvoerig besproken in het novembernummer. De ETF AMZA volgt de markt van zogenaamde midstream MLP’s (bedrijven in de infrastructuur voor energievoorziening).

Intussen is er niet veel veranderd, de olieprijs blijft laag en dat is slecht voor MLP’s en de beurzen zijn toch al in mineur. Er ontstaat daardoor een verhoogd risico op een dividendverlaging in de huidige omstandigheden.

De andere kant is dat Amerimkaanse analisten zeer positief zijn over de huidige (financiële) omstandigheden van MLP’s. De meeste hebben een herstructurering achter de rug en de dividenden zijn weer op gang gekomen. Bovendien verwacht men dat de VS op energie/olie/gas gebied de grootste zal worden, als dat inmiddels al niet zo is. Kortom de infrastructuur van de huidige MLP’s kan binnenkort wel eens (extra) broodnodig zijn en daarmee kunnen de MLP- koersen flink stijgen. Wanneer u niet gelooft dat de marktomstandigheden/olieprijzen gaan verbeteren moet u wegblijven van dit fonds, ondanks het enorme hoge dividendrendement. Zo niet; “high risk blijft immers high reward”.

Uniti (UNIT)

Er wordt de laatste tijd door Amerikaanse analisten veel gespeculeerd over Uniti.

Unit is een REIT zich die uitsluitend richt op telecom infrastructuren zoals masten, fiber- netwerken met de 5G-standaard als focus. Iedereen is het er wel over eens dat 5G- netwerken de volgende stap zijn en nodig voor allerlei nieuwe hightech oplossingen waaronder bijvoorbeeld automatisch vervoer. Een prima fonds zou je zeggen, ware het niet dat Morgan Stanley recent het aandeel analyseerde en een dividendverlaging waarschijnlijk acht in 2019. De koers daalde op dit bericht. Een van redenen is dat UNIT is betrokken bij een rechtszaak (met ex-partner Windstream) waarvan binnenkort de uitspraak wordt verwacht. Algemeen wordt verwacht dat de uitspraak gunstig zal uitpakken voor het bedrijf maar de markt gaat liever op zeker.

Een recente quote van de CEO:

We own a unique portfolio of assets in some of the fastest-growing segments in telecommunications. We have significant leaseback capacity across all our business units, and because the incremental cost of adding new tenants is relatively small, we can drive attractive incremental yields across all of our asset classes. We expect this strategic asset will position us well for sustained organic growth for many years.”

Wij houden het fonds in portefeuille maar houden de vinger aan de pols.

Portefeuille wijzigingen

De voorbeeldportefeuille wordt deze maand licht aangepast als volgt.

Verwijderd

(RLGT-PA) Radiant Logistics

Zoals u weet hebben we de laatste tijd veel aandacht besteed aan zogenaamde prefs. Prefs zijn hoogdividendaandelen die in onrustige tijden vaak heel stabiel blijven v.w.b. de koers. Prefs hebben nog meer voordelen, waaronder een stabiel vast dividend gedurende de hele looptijd; ze lijken daarmee op obligaties. Een nadeel van Prefs is dat ze, na een bepaalde datum, van de beurs kunnen worden gehaald door de uitgevende organisatie maar dat hoeft niet.

In onze voorbeeldportefeuille bevindt zich al langere tijd de pref van Radiant Logistics, te weten: Series A Cumulatieve Redeemable Perpetual Preferred Stock (RLGT-A)

Radiant Logistics is een grote logistieke onderneming in de VS. Het dividendrendement is altijd zeer plezierig geweest zo’n 9-10 % per jaar.

Helaas heef Radiant Logistics besloten om het fonds eind december van de beurs te halen (NYSE).

De reden is nooit zo duidelijk maar het vermoeden is dat men de rente/dividendbetalingen op dit fonds inmiddels te hoog vindt.

Is dit erg?

Niet echt, omdat u 25 $/aandeel (nominale waarde) krijgt uitgekeerd plus het nog te betalen laatste dividend. Uw broker regelt dat. Bezitters van RLGT-A zullen de contante waarde op hun rekening zien verschijnen eind december 2018. U kunt er weer een andere Pref voor kopen.

Toegevoegd

(LADR) Ladder Capital Corp

Ladder Capital is een zogenaamde Commercial lender, d.w.z. een REIT die zich financieel beweegt in de onroerend-goedsector. Waarom willen we nu LADR toevoegen aan de portefeuille?

Allereerst omdat het bedrijf zijn winsten steeds weet op te voeren en daarmee eveneens de dividenduitkeringen. In de afgelopen twee jaar hebben maar liefst 4 dividendstijgingen plaatsgevonden naast nog enige eindejaars dividenden, recent nog. Hierdoor heeft dit fonds al ruim 50% rendement opgeleverd (koerswinst + dividenden) in de laatste twee jaar.

Waarom toch kopen nu terwijl de koers al flink is gestegen?

Op dit moment is het dividendrendement 7,8%. Er blijft echter genoeg ruimte voor nieuwe dividendstijgingen wanneer we naar het financiële plaatje kijken. Een typisch groei- dividendfonds dus voor de langere termijn.

Ladder’s omzet is booming; er moet de komende jaren veel worden geherinvesteerd in de Amerikaanse ontroerend-goedmarkt. Ladder is specialist in de kleinere financieringen van ca. 20 M-dollars en daar zijn er veel van.

Daarnaast is er aanzienlijk “insider ownership”. Deelnemers aan onze workshops leren dat wanneer het management van den bedrijf zelf aandelen koopt, ze dat alleen doen wanneer de vooruitzichten goed zijn. Het management bezit ruim 10%, van de aandelen, ongewoon hoog voor een REIT. In de VS is dit verplichte openbare informatie De koers staat nu in het midden van het 52 weeks gemiddelde van het afgelopen jaar een prima instapmoment dus.

Fondsen in voorbeeldportefeuille

Onderstaand vindt u een korte beschrijving van alle fondsen uit deze voorbeeldportefeuille. Wanneer u meer informatie over het betreffende fonds zoekt zoals de beleggingen en de dividendhistorie, verwijzen wij u naar diverse websites zoals www.dividata.com, www.seekingalfa.com , www.dividend.com, www.nasdaq.com/quotes/dividend-history, https://finance.yahoo.com. Ook de gratis App “Dividend Tracker” geeft ruime informatie. U kunt hierin ook eenvoudig uw eigen portefeuille opslaan en bijhouden. Voor de goede orde: niet al deze websites en app’s zijn altijd up to date; check dus dubbel wanneer u twijfelt.

Via de Blog en email zullen wij u regelmatig op de hoogte houden van veranderingen en nieuwtjes op het gebied van hoogdividend-beleggen.

Deze voorbeeldportefeuille is een momentopname en daarom bedoeld voor mensen die het aandeel op dit moment zouden willen kopen of bijkopen.

Wanneer u al in bezit bent van aandelen uit de portefeuille kan de situatie vanzelfsprekend anders zijn. Het eventueel verkopen van een fonds bijvoorbeeld t.g.v. koerswinst/verlies is altijd is uw eigen beslissing.

Wanneer u al een aandeel bezit uit de portefeuille kan uw dividendrendement hoger of lager zijn dan nu. Wij herinneren u eraan:

Dividendrendement (%) = jaardividend x 100/koers bij aankoop.

ISIN-Code

Deze unieke code maakt het soms mogelijk om het betreffende fonds eenvoudiger te vinden. Bij alle fondsen in de voorbeeldportefeuille de ISIN- code vermeld.

Nederlandse & Amerikaanse broker?

Wilt u alle fondsen in de voorbeeld portefeuille kunnen aanschaffen dan heeft u op dit moment helaas twee brokers nodig, Een Nederlandse broker en een non-EU-broker zoals Tastyworks.

Let op W8 BEN of W8-BENE-formulier!

Om in aanmerking te komen voor de 15% bronbelasting (i.p.v. 30%) moet altijd een ingevuld W8-BEN (particulier) of een W8-BENE-formulier (zakelijk) naar uw broker worden gezonden.

NCZ: Allianz GI Convertible & Income Fund II

NCZ is een fonds uit de Allianz-familie. Allianz is een leidende “Financial Services Company” in New York en beheert talrijke beleggingsfondsen. NCZ investeert voornamelijk in (converteerbare) obligaties en andere vaste waarden. De investeringen vinden op brede schaal plaats o.a. in energie, finance, technologie en gezondheidszorg. NCZ heeft een zeer stabiele dividendhistorie.

ARCC: Ares Capital

Ares Capital is de grootste Business Development Corporation (BDC) van de VS, de “blue chip of the sector”. Business Development Corporation zijn financiers en investeerders van kleinere en middelgrote ondernemingen in de VS. Ze worden daarom ook wel de nieuwe

banken genoemd. Ares heeft een zeer solide historie van financiële prestaties in combinatie met een conservatieve investeringsstrategie. Vrijwel alle uitstaande leningen zijn gebaseerd op zwevende rentetarieven, waardoor een rentestijging nauwelijks invloed zal hebben op de koers- en dividend ontwikkelingen van het fonds. Men heeft nog immer een ruim budget voor nieuwe investeringen.

ARCC heeft een portefeuille ter waarde van bijna 12 miljard dollar, verspreid over meer dan 300 ondernemingen. ARC betaalt al vele jaren een constant dividend van 1.52 $ per jaar/aandeel, zelfs in de turbulente jaren 2007-2008.

ABR: Arbor Realty Trust

ABR is een betrekkelijk kleine speler op de Amerikaanse onroerend goed markt. Het is een REIT met een marktkapitalisatie van ca 500 miljoen dollar en ca 1.5 miljard dollar aan uitstaande leningen/hypotheken. Het bedrijf houdt zich bezig met hypotheken die vooral gericht zijn op luxere woningen bedoeld voor gezinnen en families. In dit segment is het bedrijf marktleider. De “home-family” markt is een groeimarkt waardoor het dividend, dat de laatste jaren alleen maar is toegenomen. Arbor is betrokken bij de bekende financiële (mega) instellingen Fannie Mae en Freddie Mac. Fannie Mae (Federal National Mortgage Association) en Freddie Mac (Federal Home Loan Mortgage Corporation) leveren

voornamelijk financiële diensten aan hypotheeknemers. Arbor is een van de weinige REIT’s in de VS, die als partner van deze twee enorme financiële instellingen mag opereren.

ARI: Apollo Commercial Real Estate

ARI is een Real Estate Investment Trust (REIT).

Men investeert in onroerend goed via leningen en deelnemingen. ARI staat bekend om zijn degelijkheid en is van grote waarde voor zijn aandeelhouders. Men heeft ca. 2 miljard dollar aan beleggingen. De winst moet voor 90% worden uitgekeerd aan de aandeelhouders.

RA: Brookfield Real Assets Income Fund

Het fonds is nog niet zo lang op de markt maar wordt uitgegeven door Brookfield. Brookfield is een van de oudste bedrijven in de VS op het gebied van vermogensbeheer en bestaat al meer dan 100 jaar. Het beheerd vermogen bedraagt ca 250 miljard dollar.

CBL-D of CBL-PRD: CBL and Associates Properties 7.375% Cumulative Redeemable Preferred Stock.

CBL is een REIT (Real Estate Investment Trust) met meer dan 100 winkelcentra en “malls” in bezit, verspreid over de gehele VS. Men heeft de bezettingsgraad van haar shoppingcenters de afgelopen twee decennia goed op peil weten te houden ondanks crisismomenten. Het bedrijf ging naar de beurs in 1993 en is sindsdien zeer sterk gegroeid evenals de cashflow. CBL investeert fors in de herontwikkeling van haar winkelcentra en doet dit uit eigen middelen. Feit is echter dat CBL zeer ruime middelen ter beschikking heeft om het dividend blijvend te kunnen betalen. Het preferente aandeel is nominaal 25$.

CGO: Calamos Global Total Return Fund

Calamos Asset Management is een wereldwijd opererende onderneming met zo’n 50 miljard dollar onder beheer. Calamos biedt verschillende financiële diensten en heeft een groot aantal Closed-End Fondsen onder beheer, waaronder het Calamos Global Total Return Fund”. Men belegt wereldwijd in zowel aandelen als obligaties. Bekende ondernemingen als

Apple, General Electric maken deel uit van het portfolio naast honderden andere deelnemingen, waardoor een brede spreiding wordt verkregen.

CPR-PRA: Callon Petroleum Co 10% Pref Perp-A

Callon Petroleum is een onafhankelijke zeer succesvolle olie- en gasproducent in het Midland-Bassin in de VS. Men exploreert talloze bronnen en pijpleidingen. Het preferente aandeel is opgenomen in portefeuille en geeft een vast dividend van 1.25 $ per maand. De nominale waarde bedraagt 50 $.

DS-O: Drive Shack Inc. 9.75% Pref -B

Drive Shack heette voorheen Newcastle Investment.

Drive Shack is een Real Estate Investment Trust met grote (onroerend goed) belangen in de gehele VS. Het preferente aandeel is openomen in de portefeuille en geeft een vast kwartaaldividend van 0,61 $.

DSL: DoubleLine Income Solutions Fund

DSL is een fonds van de Double Line Capital, een van de grootste vermogensbeheerders in de VS met ruim 100 miljard dollar onder beheer. DSL is een Closed end Fund genoteerd aan de New York Stock Echange

Het fonds belegt voornamelijk in obligaties en andere vastrentende waarden. De doelstelling

van het fonds om “current income” te genereren, dus dividend en niet primair koerswinst.

DSL betaalt elke maand dividend, soms is er nog een extra dividend in december. Het fonds heef een laag risicoprofiel.

EXG: Eaton Vance Tax-Mngd Gl Div. Eq Income Fund

Eaton Vance is een van de oudste beleggingsinstellingen in de Verenigde Staten. Eaton Vance biedt vele vormen van beleggingsproducten en verleent diensten voor vermogensbeheer. EXG investeert gespreid wereldwijd in aandelen, waaronder Google, Nike, Philips, Unilever en Disney. De bijna honderd investeringen hebben een gezamenlijke waarde van ruim 3 miljard dollar.

Het fonds heeft lange stabiele en zeer betrouwbare dividendhistorie.

CEFL: Monthly Pay 2x Lev Close End Fund index

CEFL is afkomstig van de grote Zwitserse bank UBS. CEFL is een is Exchange-Traded Note (ETN). Men investeert uitsluitend in Closed End Funds conform de CEF-index; dit geeft een goede spreiding. Het hoge dividendrendement wordt mede veroorzaakt door het feit dat UBS de inleg verdubbelt. Dit geeft een hoger risico maar ook een dubbel dividendrendement voor de deelnemers. Het dividend is variabel, de opgave is een jaargemiddelde.

LADR: Ladder Capital Corp

Ladder Capital is een zogenaamde Commercial lender, d.w.z. een REIT die zich financieel beweegt in de onroerend goed sector. LADR weet zijn winsten steeds weer op te voeren en daarmee eveneens de dividenduitkeringen. Sinds 2016 hebben maar liefst 4 dividend stijgingen plaatsgevonden naast nog enige eindejaars dividenden. Hierdoor heeft het fonds al ruim 50% rendement opgeleverd (koerswinst + dividenden) in deze periode.

Er blijft echter genoeg ruimte voor nieuwe dividendstijgingen wanneer we naar het financiële plaatje kijken. Een typisch groei-dividendfonds dus voor de langere termijn. Ladders omzet is booming; er moet de komende jaren veel worden geherinvesteerd in de Amerikaanse ontroerend goed markt. Ladder is specialist in de kleinere financieringen van ca. 20 M-dollars en daar zijn er veel van. Daarnaast is er aanzienlijk “insider ownership”. Het management bezit ruim 10%, van de aandelen, een goed teken.

(MFD) Macquarie/First Trust Global Infrastructure/Utilities Dividend & Income Fund

MFD is een CEF (Closed end Fund) dat op de markt wordt gebracht door First Trust Advisors

L.P. gevestigd in Wheaton, Illinois. Dit bedrijf richt zich met talloze fondsen op een brede markt waaronder de markt van pensioenen zowel privé als via financiële instellingen. MFD is een fonds met een grote diversificatie. Het richt zich grotendeels op nutsbedrijven (utilities) wereldwijd. Men belegt zowel in aandelen als obligaties.

MORL: ETRACS Monthly Pay 2xLev Mortg REIT ETN

MORL: is een index aandeel afkomstig van de grote Zwitserse bank UBS.

Men volgt de “Global Mortage REIT’s Index” die is samengesteld uit financiële bedrijven op het gebied van hypotheken. Er wordt gebruik gemaakt van 2x leverage; het rendement is dan ook twee keer hoger dan normaal, maar wel gevoelig voor renteschommelingen.

Verliezen zullen dan ook dubbel doorwerken; een hoger risico dus met een fors dividendrendement als beloning. Het dividend wordt maandelijks betaald doch is onregelmatig, zoals altijd bij ETF’s. Het opgegeven dividendrendement is dus een gemiddelde.

GAB: Gabelli Equity Trust Inc.

GAB is een Closed end Fund van Gabelli, een van de grote vermogensbeheerders in de VS. Men hanteert een 10% distributie policy hetgeen betekent dat men een dividendrendement van 10% per jaar garandeert aan de aandeelhouders. Het fonds investeert in ondergewaardeerde bedrijven met een sterke groeipotentie.

GFNCP: General Finance Corporation – Cum. Redeemable Perpetual Preferred Series C General Finance Corp. is een Californische onderneming die op grote schaal actief is in de verhuur van mobiele opslagruimtes, kantoren en opslagtanks. Men bezit ca. 80.000 units voor de verhuur/lease. Er zijn vestigingen in de VS en Azië Pacific. Men richt zich op vele markten waaronder industrie, mijnbouw, transport, bouw, enz.

Het aandeel heeft een nominale waarde van 100 $ (dit in tegenstelling tot de meeste prefs die een nominale waarde van 25 $ hebben).

GGT: Gabelli Multimedia Trust Inc.

Gabelli Multimedia Trust Inc. is een fonds van Gabelli, een van de grote vermogensbeheerders in de VS. Men hanteert een 10% distributie policy hetgeen betekent dat men een dividendrendement van 10% per jaar garandeert aan de aandeelhouders. Het fonds heeft ca. 250 miljoen dollar aan investeringen.

Men investeert voornamelijk in (nieuwe)mediabedrijven.

GLOG-A: Gaslog Ltd 8.75 % Pref Perp

Gaslog is een snelgroeiend bedrijf dat zich geheel richt op alle facetten van vloeibaar LNG- gas. Men exploreert schepen, opslag- en distributiefaciliteiten. Het preferente aandeel is opgenomen in de portefeuille. Men betaalt een vast dividend van 0,55 $ per kwartaal.

GPM: Guggenheim Enhanced Equity Income Fund

GPM is een Closed End Fund uit de Guggenheim familie.

Guggenhein is een grote financiële dienstverlener in de VS en biedt diensten op het gebied van vermogensbeheer, verzekeringen, investment banking, enz.

Het bedrijf heeft hoofdkantoren in Chicago en New York en heeft tevens vestigingen in de Europa en Azië. De onderneming beheert een vermogen van meer dan 100 miljard dollar waaronder investeringen in bekende ondernemingen als Google, Coca-Cola, Nike en McDonald’s.

GPM investeert wereldwijd in aandelen, ook m.b.v. optie-strategieën, en geeft prioriteit aan een stabiel dividend voor de aandeelhouders boven koeswinst.

Recent zijn enige Guggenheim fondsen samengevoegd; deze fondsen hebben allen een lange stabiele dividendhistorie, hetgeen ook de verwachting is voor GAB.

HRZN: Horizon Technology Finance

HRZN is gevestigd in Farmington, Connecticut, en heeft regionale kantoren in California, Virginia and Boston. HRZN is een Business Development Company die voornamelijk investeert in hightech ondernemingen.

V.w.b. ICT-technologie investeert men o.a. in zaken/bedrijven op het gebied van cloud- computing, wireless communications, cyber security, data analytics and storage, internet, software, enz. Ook wordt geïnvesteerd in alternatieve brandstoffen, groene energie en watertechnologie. Daarnaast wordt sterk ingespeeld op medische technologie, biotechnologie en aanverwante terreinen. HRZN-heef een lange betrouwbare dividendhistorie; het dividend wordt maandelijks uitbetaald.

AMZA: InfraCap Active MLP ETF

InfraCap MLP ETF is een Exchange Trade Fund dat uitsluitend investeert in energie gerelateerde Master Limited Partnerships (MLP’s). Het fonds wordt actief gemanaged en is gericht op het verkrijgen van hoge dividenden voor zijn aandeelhouders. Men werkt met levarage, hetgeen betekent dat men deels met geleend geld opereert. Dit geeft een hoger risico en een hoger dividendrendement.

IRM: Iron Mountain Inc.

IRM is een zogenaamde “storage-REIT”;

Dergelijke REIT’s bieden opslagruimte voor het opslaan van goederen in de meest ruime zin. IRM is een niche player omdat men zich uitsluitende concerteert op de zakelijke markt en niet op de consumentenmarkt. IRM is tamelijk onbekend maar niettemin een groot bedrijf. De marktkapitalisatie van het bedrijf is ongeveer 10 miljard dollar. Het bedrijf houdt zich ondermeer bezig met opslaan/omzetten van fysieke en digitale kopieën zoals files, dossiers etc. Alsmede dossier vernietiging. IRM biedt haar klanten “one stop shopping” voor alle (data) storage vragen. Het bedrijf bestaat sinds 1950 en heeft ruim 90% van alle top 1000 bedrijven in de wereld als klant.

USA: All-Star Liberty Fund

Het All-Star Liberty Fund is een Closed end Fund. Het fonds belegt voor 90% in grote en middelgrote Amerikaanse ondernemingen. Bekende namen hierbij zijn Amazon, Adobe, Visa, Google, Kraft en Microsoft. USA heeft sinds de oprichting haar dividend met regelmaat verhoogd; vrij ongebruikelijk voor een CEF.

Het fonds volgt principieel vijf van de meest vooraanstaande fondsmanagers in de VS. Op

deze wijze heeft USA de afgelopen 10 jaar gemiddeld 16% per jaar opgeleverd (gemeten in dollars vanzelfsprekend). USA heeft de afgelopen 10 jaar ook de vergelijkbare indextrackers (ETF) verslagen.

MAIN: Main Street Capital Inc.

Main is een Business Development Corporation (BDC).

Business Development Corporation zijn investeringsmaatschappijen die met name investeren in jonge ondernemingen om deze nog verder te laten groeien. Ze worden ook wel de nieuwe banken genoemd. MAIN heeft sinds de oprichting in 2007 bewezen een “goede neus” te hebben voor dergelijke investeringen en wordt daarom gezien als een van de meest consistente BDC’s in de VS. Het bedrijf groeit elk jaar in omzet en toename van investeringen. Het bedrijf kan bogen op vele successen. MAIN kan worden gezien als een

“dividend growthfund”. Het dividend wordt regelmatig verhoogd en maandelijks uitbetaald. Daarnaast keert men regelmatig extra dividend uit.

MTBCP: Medical Transcription Billing Corp 11% Series A Cumulative Redeemable Perpetual Preferred Stock

Medical Transcription Billing Corp. biedt internetoplossingen en bijbehorende zakelijke dienstverlening op het gebied van zorginstellingen en zorgverleners. Vanaf 31 december 2015 levert het bedrijf haar diensten, waaronder medische facturering, aan ongeveer 730 medische praktijken in 43 staten. Het belangrijkste product “PracticePro” is een veelgebruikte softwareapplicatie (ook mobiel) voor medische praktijken.

HIE: Miller/Howard high Income Equity Fund

Miller/Howard is een beleggingsfonds dat zich richt op energie en infrastructuur en daarbij op ondernemingen die dividend en dividendgroei vooropstellen. Deze specialisatie wordt weerspiegeld in de portfolio d.m.v. beleggingen in onroerend goed/infrastructuur trusts (REIT’s) en telecombedrijven. Ook energiegerelateerde bedrijven, waaronder MLP’s komen in de portefeuille voor. De dividendhistorie is lang en uiterst stabiel.

NRZ: New Residential Investment Corp.

New Residential Investment Corp. is een investeringsmaatschappij die investeert in onroerend goed en aanverwante diensten. NRZ is een REIT; de investeringen zijn voornamelijk in de betere woonvoorzieningen in de VS. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in New York.

OHI: Omega Healthcare Investors

OHI is een van de meest succesvolle Real Estate Investment Trust (REIT) in de VS, gevestigd in Huntsville, Mariland.

Dit blijkt onder meer uit het feit dat men tot 2018 19 keer achtereen het kwartaaldividend heeft verhoogd. Het bedrijf investeert uitsluitend in faciliteiten/omroerend goed in de snelgroeiende Amerikaanse gezondheid zorg, zoals ziekhuizen, verpleeghuizen en “skilled nursing facilities”. Een pareltje om lang vast te houden gezien de regelmatige dividendgroei.

OXLC: Oxford Lane Capital Corp

Oxford Lane Capital Corp. is a “publicly-traded registered closed-end management investment company”. Men investeert in vastrentende waarden zoals hoogrendement- (bedrijfs)obligaties. Het bedrijf biedt een hoger dan gemiddeld stabiel dividendrendement, mede omdat deels met geleend geld wordt gewerkt. Recent is het dividend verlaagd maar nog immer erg hoog.

PNNT: Pennantpark Investment Corp.

PennantPark Investment Corporation is een investeringsmaatschappij/Business Development Company. De onderneming heeft als doel, het genereren van inkomen/dividend en vermogensgroei voor de deelnemers. Er wordt geïnvesteerd (gemiddeld enige tientallen miljoenen) in kleinere en middelgrote ondernemingen via leningen en deelnemingen. PNNT heeft een lange stabiele dividendhistorie.

PDI: PIMCO Dymamic Income Fund

Pimco is de grootste obligatiebelegger ter wereld en maakt deel uit van Allianz. Men opereert wereldwijd met honderden beleggingsexperts en beheert ca 1500 miljard dollar aan beleggingen. PDI is een Closed-end Fund. Men investeert in obligaties en andere waardepapieren. De portfolio omvat ruim 4 miljard dollar aan waarde met een grote spreiding. PDI kent een lange stabiele dividendhistorie met in december vaak nog een extra dividend.

PCI: PIMCO Dynamic Credit and Income Fund

Pimco is de grootste obligatiebelegger ter wereld en maakt deel uit van Allianz. Men opereert wereldwijd met honderden beleggingsexperts en beheert ca 1500 miljard aan beleggingen. PCI is een Closed-End Fund en opereert in de ”fixed income market”. De portfolio, met een gezamenlijke waarde van meer dan 5 miljard dollar, is gespreid over honderden posities en grotendeels gericht op hypotheken. PCI kent en lange stabiele dividendhistorie met soms extra dividend in december.

PSEC: Prospect Capital Corp.

Prospect Capital Corporation verstrekt leningen en investeert in kleine en middelgrote ondernemingen. Prospect Capital Corporation is een Business Development Corporation. De portfolio omvat meer dan 100 ondernemingen en is zeer gespreid. Prospect Capital Corporation is een snelgroeiend bedrijf en zeer gericht op dividend voor zijn aandeelhouders.

SFL: Ship Finance International Limited

Ship Finance heeft zich de laatste jaren ontwikkeld vanuit een bedrijf met uitsluitend olietankers naar een van de grootste scheepvaartbedrijven ter wereld. Men bezit schepen of investeert daarin, voor talloze doeleinden zoals tankers, bulktransport, containervervoer, en offshore. Het bedrijf is genoteerd aan de New York Stock Exchange en betaalt per kwartaaldividend sinds 2004.

TGP-PRA: Teekay LNG Partners L.P. 9% Series A Cumulative Redeemable Perpetual Preferred

Teekay LNG Partners is een van de grootste rederijen ter wereld met schepen voor het vervoer van LNG, lpg-gas en ruwe olie. Het bedrijf exploiteert bijna 80 schepen, waarvan 11 nieuwbouw; de meeste zijn verhuurd op lange termijncontracten. Teekay is een Master Limited Partnership (MLP). Het Preferente aandeel is op de markt gebracht eind 2016. De nominale waarde bedraagt 25 $. Het vaste dividend bedraagt 2.25 $/jaar.

TW0-A: Two Harbors Investment Corp. 8.125% Series A, Fixed to Floating Rate Cumulative Re-deemable Preferred Stock.

Two Harbors is een zogenaamde Mortage REIT (Real Estate Investment Trust) met het hoofdkantoor in New York. Men financiert hypotheken, leningen en andere financiële assets. TWO is in de VS een middelgrote speler en heeft een marktkapitalisatie van 3, 7 miljard dollar. TWO heeft maar liefst 5 preferente aandelen (A t/m E). TWO-A biedt een vast jaardividend van 2,03 $/aandeel. Daarnaast kan dit fonds pas op zijn vroegst in 2027 van de beurs worden gehaald door TWO.

UNIT: Uniti Group Inc.

De Uniti Group Inc. is een Real Estate Investment Trust (REIT) met een speciale focus. Men investeert voornamelijk in communicatieprojecten en mission-critical infrastructuren zoals draadloze telecom. Daaronder vallen communicatie-torens (bijna 500) datacenters en fibernetwerken. Men heeft ca 4,2 miljard dollar geïnvesteerd in de VS en Latijns-Amerika.

Verwijderd:

EHI: Western Asset Global High Income Fund (december 2017) MCC: Medley Capital Corp. (januari 2018)

DVHL: ETRACS Monthly Pay 2xLeveraged Diversified High Income ETN (februari 2018) CLNS: Colony-Capital (maart 2018)

EDF: Stone Harbor Emerging Markets Income Fund (juni 2018) SNR: New Senior Investment Group Inc. (juli 2018)

BDCL: ETRACS Long Wells Fargo, 2x Leveraged BDCL (September 2018) VGI: Virtus-Newfleet Glb Multi Income Fund (November 2018)

RLGT-A: Radiant Logistics Preferred Stock (december 2018)